vrijdag 23 april 2010

Molo (‘hallo’ in Xhosa)

We vertelden jullie vorige week over het weekend dat ons te wachten stond. Het was opnieuw een very nice weekend waarin we genoten hebben van onze tijd hier in Cape Town. 
Het weekend begon, of course, met een Pasta Factory-bezoek en daarna gingen we nog even een cocktailtje drinken in Rick’s Bar. Zaterdagochtend brachten we onze tijd, samen met de Zebra locals Mary en Katrin, door in de Old Biscuit Mill. We vertelden jullie al over dit gezellig Woodstock-marktje dat enkel op zaterdagochtend gehouden wordt. Het was opnieuw heel fijn om er tussen de kraampjes en mensen rond te lopen.

Na ons bezoek aan de Mill, gingen we nog eens, samen met Josche (een andere Zebra local), naar The Waterfront. We bezochten wat winkels en boekten eindelijk (!) ons ticket voor Robben Island. We wilden deze plaats al weken terug bezoeken, maar er kwam telkens iets tussen of de tickets waren uitverkocht. ‘s Avonds hadden we een kaas-, brood- en wijnavond in de Zebra Crossing en zo sloten we deze drukke dag af.

Den Anker, een Belgisch restaurant in hartje Cape Town.

Zondagochtend stond, jammer genoeg, weer in het teken van laundry. It needs to be done, maar exciting kun je het niet echt noemen. ‘s Namiddags werden er pannenkoeken gebakken, m.a.w. opnieuw een Pancake Day. Heel wat locals waren van de partij en het werd een fijne avond. De rest van de dag werkten we voor school.

De komende week zouden we een hele week voor een Grade 12-klas staan en dus hadden we het weekend nodig om de wat moeilijkere lessen voor te bereiden.


Op maandag gaven we onze eerste les over de Modern period. We introduceerden de literiare periode en gaven wat informatie over enkele belangrijke dichters. 
‘s Ochtends, in de staff meeting, stelde Charlotte onze uitnodiging voor. Over anderhalve week willen we samen met de leerkrachten van Camps Bay High iets gaan eten in de Pasta Factory (where else?!) en dus moesten we hen dit voorleggen. We waren allebei vrij (lees: heel!!) zenuwachtig om hen dit te vragen (you never know dat er niemand wil komen :D ), maar gelukkig kregen we veel reactie. We hingen een ‘Belgian Farewell Dinner’-lijst aan het prikbord en ondertussen zijn we al met een twintigtal. NICE!
Deze week hebben we ook elke dag een oral (mondelinge presentatie) gevolgd en beoordeeld. Mondelinge taalvaardigheid is hier de belangrijkste skill en dus moeten de leerlingen heel vaak iets voor de klas komen doen of vertellen. We krijgen hier telkens de kans om hen, samen met hun leerkracht, te evalueren. Aangezien we dit in Belgie niet vaak doen, hadden we nauwelijks ervaring met het evalueren van zulke presentaties. Ondertussen hebben we dit hier al een paar keer gedaan en weten we ook beter waarop we moeten letten en hoe we punten moeten geven.

Op maandagavond gingen we, samen met Daniel, Ryan, Katrin en Mary, naar The Ocean Basket (een plaatselijk visrestaurant).  

Dinsdag gaven we geen les, maar volgden we wel de poetry lesson in Grade 12, beoordeelden we een oral en werkten we aan de les voor woensdag.
Jessica, leerkracht van een van de Grade 12’s, vertrok op woensdagochtend op Grade 10 Camp en dus stond Tamara er alleen voor. Charlotte gaf les in de klas van Leslie en ondanks het feit dat Leslie wel op school was, stond Charlotte er ook alleen voor. In Belgie hebben we nooit veel kansen gekregen om onze lessen alleen aan de leerlingen te geven (aangezien de mentoren altijd achteraan de klas zaten) en dus vinden we het wel goed dat we hier wel vrij gelaten worden. De leerkrachten hebben ons aan het werk gezien en vertrouwen ons hun klassen toe.  
De lessen die we in Grade 12 gaven, waren niet gemakkelijk. We bespraken gedichten uit de Modern period en die zijn niet te onderschatten. Het is wel fijn om les te geven aan de matrics (oudste leerlingen) omdat je veel meer respons krijgt dan in een Grade 8. We bereidden onze poetry lessons telkens goed voor en gelukkig verliepen de lessen vrij vlot. 
Op woensdag, donderdag en vrijdag stonden we dus telkens in een matric-klas en beoordeelden we enkele orals. Daarnaast keken we ook, samen met Grade 11, naar The Truman Show. Hier op school zijn films vrij belangrijk. Ze gebruiken ze om een Shakespeare play te visualiseren, om een film review te schrijven, om rollenspellen op te voeren, om orals voor te bereiden ... 

Aangezien heel wat leerkrachten op Grade 10 Camp zijn, is er heel veel vervanging nodig. Naast de uren Engels van Jessica van de voorbije drie dagen, namen we vandaag ook een les van Lindy, Grade 8, over.
We hebben niet zo veel lessen moeten voorbereiden, maar omdat de lessen die we gaven vrij moeilijk waren, waren we blij dat we wat tijd hadden. Na school was er zeker tijd om te ontspannen, maar we spendeerden ook wat tijd aan het bekijken van onze lessen.

Deze week namen we afscheid van Daniel en Ryan. Deze twee locals gingen ofwel aan het werk ofwel keerden ze terug naar huis. We’ll miss them.

Gisterenavond hielden we een korte fotoshoot met Katrin en Ryan. The guy is hilarious.

Dit weekend wordt een nice en lang weekend. Maandag is een vrije schooldag en dinsdag is een feestdag. Morgen gaan we eindelijk naar Robben Island en ’s namiddags is er The Zebra Crossing Carnaval. Zondag wordt waarschijnlijk weer laundry day, maar voor de rest van de dag hebben we nog niet echt plannen. Maandag is het de verjaardag van Katrin en dat zullen we, samen met enkele andere locals, vieren. Cake, casino, bowling, Top of the Ritz restaurant .. Will be fun!
We houden jullie op de hoogte!

Nog een kleine twee weken en we zijn weer in het land.

Tot snel.

We missen jullie. X

Geen opmerkingen:

Een reactie posten