vrijdag 16 april 2010

interhouse-plays

Vrienden

Deze week is opnieuw voorbij gevlogen, maar was net iets minder boeiend dan de voorbije weken. Toen we maandag op school kwamen en het overzicht van dit trimester bekeken, merkten we onmiddellijk dat er deze week van lesgeven nauwelijks sprake zou zijn. De leerkrachten moesten enkele dingen van vorig trimester afwerken, de leerlingen keken naar een film, projecten werden uitgelegd … Wij konden de eerste drie dagen geen les geven, maar moesten wel op school aanwezig zijn. We maakten van deze gelegenheid gebruik om wat werk voor de KHBO te verzetten. Aangezien we nog heel wat werk hadden, hebben we ons zeker niet verveeld, maar we vonden het toch jammer dat we niet voor de klas konden staan. Ons portfolio werd aangevuld en we hebben ondertussen al een lijvig document! We houden elke dag ons dagboek en ons lesoverzicht bij, maar we moeten ook een groot deel over de stageschool uitwerken. Tussendoor volgden we een les, keken we mee naar de film voor de film study, namen we de les van een zieke leerkracht over … Een productieve week, maar zoals gezegd, net iets minder boeiend. 

Gisteren (donderdag) gaven we onze eerste en enige (grammar) les van deze week in Grade 8 en daarna werkten we wat aan onze lessen voor volgende week. Tijdens de les zette Tamara één leerling uit de les, Charlotte zette er twee leerlingen uit. Strakke les! De Grades 8 zijn niet altijd even gemakkelijk, maar de rest van de les verliep vrij vlot! Vanaf maandag staan we elke dag in Grade 12 en geven we (moeilijke) interesting modernist’s poetry. Dit vraagt veel voorbereiding, dus we waren wel blij dat we dit op school konden doen en vragen konden stellen indien nodig. 

Volgende week is overigens onze laatste volledige lesweek. De week daarna begint met twee vrije dagen en dus telt die week maar drie dagen. De week die hierop volgt is departure week.

Gisterenavond waren we aanwezig op de Interhouse Plays. Vandaag en gisteren worden hier op school, na de lesuren (19 uur), de ‘Interhouse plays’ gehouden. De ‘Interhouse plays’ is een toneelwedstrijd tussen de verschillende kleuren (houses) die over de grades heen lopen. Alles grades worden verdeeld in deze zes kleuren: groen, blauw, paars, geel, oranje en rood. De kleurgroepen lopen dus over de grades heen. Vandaag treden drie kleuren en morgen drie kleuren op. 

Wij waren vandaag aanwezig zijn en hielpen waar nodig. De leerlingen moesten in de hall gebracht worden en wij begeleidden de leerlingen en ouders in de zaal. Tijdens de plays moesten wij ervoor zorgen dat de leerlingen stil bleven, niet stoorden en op hun stoel bleven zitten. We hebben onszelf nuttig gemaakt, maar genoten ook van de optredens van blue house, green house en purple house. De leerlingen die tot een bepaald kleur behoren, zijn leerlingen van grade 8 tot grade 12 en dus zagen we alle jaren optreden. Het was heel fijn om te zien hoe de houses concurreren en streven naar de prijs. Ze zetten allemaal hun beste drama-beentje voor en gaven het beste van zichzelf tijdens de optredens.

Vandaag gingen we niet naar school. Voor de paasvakantie vroegen we aan Dave of we de Township Tour mochten doen. We hadden dit ook in onze vakantie kunnen doen, maar de tour vermeldde een bezoek aan een school, dus wilden we dit in een schoolweek doen. Omdat we een rustige week op school hadden, was het vandaag zo ver.

We werden rond 9 uur (Afrikaanse tijd equals 9.15 uur) opgepikt en vertrokken richting het District Six museum. District Six is een buurt waar vroeger enkel zwarten leefden, maar die tijdens het Apartheidsregime uit hun buurt werden gezet. Het werd een ‘whites only area’ en dus waren de zwarten niet meer welkom. Op dit moment is de area weer in bloei en bezoeken heel wat mensen het museum om te zien hoe het vroeger was en hoe de zwarten behandeld werden.

Daarna vertrokken we naar de eerste Township, de oudste in de Western Cape, Langa. Hier maakten we kennis met een local tour guide die ons rondleidde in de buurt. Hij toonde ons zijn eigen ‘huis’. Dit was een kamertje van 3 op 3 meter en waar ze normaal met 15 mensen leven. In hun kamer stonden twee bedden die tot twee families behoorden. Elke familie betaalt R20 per bed/ per maand (dit komt overeen met € 2 per maand, which is crazy).

Daarna gingen we naar een ander huis in de Township. In de Townships worden sommige huizen gerenoveerd en dit huis zag er dus wat beter uit. Het is gek hoe groot het verschil tussen verschillende huizen in de Townships is. Containers staan naar het ‘Beverly Hills van Langa’ en daarnaast staan opnieuw bouwvallige krotjes (the informal settlements).
We bezochten de plaatselijke healer (shabeen) en de plaatselijke brouwer. Bij die laatste proefden we Afrikaans bier dat in een emmer geserveerd wordt. Je zet de emmer aan je lippen, valt bijna omver van de stank en moet dan nog, beleefdheidsgewijs, een slokje nemen. 
We ontmoetten de schattigste African kids ooit. Ze kwamen op ons afgelopen en we moeten hen overal ronddraaien, met hen spelen …
Hierna reden we door twee andere Townships richting Khayelitsha, de grootste in de Western Cape (anderhalf miljoen inwoners).
Hier bezochten we Vicky’s Bed & Breakfast en de Masakheni Fox Educare, dit is een crèche en een klein schooltje voor kleuters. How cute can you be?!  

We zijn heel blij dat we deze tour hebben kunnen doen. We vreesden dat we ons als bezoekers in een zoo zouden voelen, maar gelukkig was dit niet het geval. De mensen spreken graag over hun situatie en bedanken je omdat je hen komt opzoeken. 

  Het weekend kan beginnen. We starten, traditiegewijs, met een bezoek aan de Pasta Factory. Morgen gaan we nog eens naar The Old Biscuit Mill en houden we morgenavond een kaas-, brood- en wijnavond. Zondag is Laundy- en Pancake Day. 

See you, friendies.

Mis jullie.

Nog 20 daagjes.

xxx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten