What a difference with Belgium. We zijn hier nog niet zo lang, maar we hebben al heel wat verschillen met België ondervonden.
Eerst en vooral: het educational system. Wij snappen het nut er niet echt goed van, maar ze werken hier op school met een 8-dagenweek. Dit houdt in dat de leraren en leerlingen 5 dagen per week naar school komen. Zijn bepaalde lessen of leerstofonderdelen niet volledig afgewerkt, dan kunnen ze verder gaan in de volgende week. Volgende week maandag is dag 6. Dinsdag en woensdag zijn dag 7 en 8. Donderdag start een nieuwe schoolweek en is dus dag 1.
Voor de lessen ’s morgens starten, houden de leraren een korte staff meeting. De donderdag is die altijd wat langer dan normaal. Hierin worden mededelingen gegeven, moeilijke leerlingen besproken, … Donderdag maakten wij onze eerste staff meeting mee en werden we verwelkomd door de directeur, Dave De Korte. We werden voorgesteld aan de andere leraren.
Op maanden en vrijdag komt de hele school samen voor een assembly. Ook hierin worden mededelingen gegeven, sportcertificaten uitgereikt, … Gisteren toonde de directeur een filmfragment van de vrijlating van Nelson Mandela, 20 jaar geleden. Dit betekent heel veel voor alle Zuid-Afrikanen. De hele school, leraren en leerlingen, applaudisseerden en waren heel enthousiast. Voor ons was dit ontroerend en prachtig om te zien hoe zij hun nationale held eren.
Al van dag 1 merkten we dat de leraren hier heel vriendelijk zijn voor ons. We voelen ons echt welkom. Ze stellen zichzelf voor, bieden hulp aan, zijn geïnteresseerd in de vergelijkingen met België, … Ook de leerlingen zijn respectvol, gepassioneerd en gemotiveerd. In het begin van elke les staan de leerlingen recht. Ze gaan pas zitten wanneer de leraar hen toestemming geeft. Wanneer een leraar ‘good morning grade 8’ zegt, zeggen de leerlingen in koor ‘good morning, miss’. Ze zijn ontzettend vriendelijk en beleefd.
Alle leerlingen dragen een strikt uniform van de school. Zo lijkt het alsof ze allemaal uit een welgesteld gezin komen. Wij ontdekten gisteren dat dit helemaal het geval niet is. We hoorden dat geen enkel kind in Camps Bay zelf woont. Het grootste deel van de leerlingen woont in arme buurten en town ships. Ze kunnen zich het uniform veroorloven door subsidies die ze van de school krijgen.
Tot slot nog iets over het lessenrooster. Op maandag, dinsdag en vrijdag duren de lessen slechts 40 minuten, omdat ze een assembly houden of een cultural period hebben. Op woensdag en donderdag duren de lessen 45 minuten. De leerlingen hebben drie lesuren na elkaar, dan een halfuur pauze, dan weer twee lesuren en weer een halfuur pauze. Dit is dan de lunch break. Na de middag hebben ze nog twee lesuren en school’s out at 3 o’clock. Daarna krijgen de leerlingen de kans om nog sport te beoefenen.
Gisteren en eergisteren kregen we de kans om enkele lessen Engels te observeren. We ontmoetten Sarah Keevy en Lesley Jogy. Zij zullen ook onze begeleidende mentoren zijn wanneer wij voor de klas staan. We krijgen heel wat informatie en ze zijn heel behulpzaam. We merkten wel dat de lessen helemaal anders verlopen dan in België. Het opvallendste voor ons was dat het tempo in de lessen ontzettend laag ligt. Zo lezen ze bijvoorbeeld slechts 9 pagina’s in een jeugdroman of doen ze een spellingstest van 20 woordjes met de correctie. Sarah en Lesley waren verbaasd toen wij zeiden dat we voor zo’n spellingstest slechts 10 minuten de tijd krijgen. Dit wordt wel aanpassen voor ons.
Wij vinden het niet slechts dat het tempo lager ligt, want alle leerlingen kunnen goed volgen tijdens de les en zijn gemotiveerd om mee te werken.
Aangezien het vandaag zaterdag is, hebben we even de tijd om wat uit te rusten. Het was een vermoeiende week, omdat we aan zoveel nieuwe dingen moeten wennen; het weer, de school, het tempo, het uur van opstaan, …
We genieten een beetje van de zon, terwijl we onze observatieverslagen verwerken in het stageportfolio. Vanavond organiseert de school een Valentine’s Ball om wat geld in te zamelen. Ook wij werden uitgenodigd en zullen een handje toesteken. We zijn ontzettend benieuwd wat dit allemaal zal worden.
We houden jullie op de hoogte van onze ervaringen.
Tot snel! x
We miss you!
PS: binnenkort foto's op Facebook
Leuk om weten, altijd interessant om te weten hoe het onderwijssysteem in andere landen in elkaar steekt. Groeten.
BeantwoordenVerwijderen